Βάζουμε τις γαρίδες σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει. Το νερό πρέπει μόλις να τις σκεπάζει διαφορετικά θα χάσουμε γεύση από την γαρίδα. Ο χρόνος βρασμού πρέπει να είναι μικρός, 3-6 λεπτά είναι συνήθως αρκετά ανάλογα με το μέγεθος. Όσο περισσότερο βράζουμε την γαρίδα τόσο σφιχτότερο θα είναι το κρέας της, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Όταν η γαρίδα μαγειρευτεί αλλάζει το χρώμα της σάρκας σε λευκό και των αυγών σε πορτοκαλί.
Σερβίρονται σκέτες ή, αφού αφαιρέσουμε το κέλυφος, με λαδολέμονο και φυλλαράκια μαϊντανού. Σερβιρισμένες με βραστές πατάτες, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και λαδολέμονο μας δίνουν μία γευστικότατη σαλάτα.
Γαρίδες ψητές
Βάζουμε τις γαρίδες σε σκεύος, αφού τις έχουμε προετοιμάσει για μαγείρεμα, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, θυμάρι ή ρίγανη, και μία σκελίδα σκόρδο. Ανακατεύουμε και τις αφήνουμε στο σκεύος στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις ψήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά.
Γαρίδες σαγανάκι
Τρίβουμε σε μία κατσαρόλα 2-3 φρέσκες ώριμες τομάτες, προσθέτουμε λάδι, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Φέρνουμε το μείγμα σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τις προετοιμασμένες γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3-6 λεπτά. Ολοκληρώνουμε προσθέτοντας περίπου μία μερίδα φέτα θρυμματισμένη στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ελαφρά για να πάει παντού η φέτα, και βράζοντας για 1 λεπτό.
Γαριδομακαρονάδα
Μαγειρεύουμε τις γαρίδες όπως αναφέρουμε στην συνταγή "Γαρίδες με τομάτα και φέτα" και τις ενώνουμε με μακαρόνια που έχουμε βράσει "al Dente".
Γαριδοπίλαφο
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με λάδι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε 2-3 τριμμένες φρέσκες ώριμες τομάτες (1 κούπα), αλάτι, λίγη ζάχαρη, πιπέρι και θυμάρι.
Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε 2 κούπες βραστό νερό.
Όταν το μείγμα μας πάρει βράση, προσθέτουμε 1 κούπα ρύζι για ριζότο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις γαρίδες που έχουμε προετοιμάσει και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά πάντα με κλειστό καπάκι.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κλειστή για άλλα 5 λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά.
Γαριδες cocktail
Βράζουμε μικρές γαρίδες (Ν.4) όπως αναφέρεται στην συνταγή "Γαρίδες βραστές". Είναι καλύτερα να τις βράσουμε με το κεφάλι και χωρίς να τις αποφλοιώσουμε για περισσότερη νοστιμιά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζουμε μείγμα με μία κούπα μαγιονέζα, 2 "καλές" κουταλιές του γλυκού κέτσαπ, λίγη μουστάρδα και λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε στο μείγμα μας τις γαρίδες και το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Με τις "Γαρίδες cocktail" μπορούμε να φτιάξουμε μία γαριδοσαλάτα με βάση το μαρούλι ή να τις σερβίρουμε με φρέσκο-ψημένες φέτες ψωμί ή άλλη βάση της αρεσκείας μας.
Συμβουλές
Μαγειρεύουμε τις γαρίδες με το κέλυφος ή χωρίς αυτό.
Μαγειρεύοντας τις με το κέλυφος έχουμε πιο νόστιμη γαρίδα και πολύ γευστικό ζωμό ενώ μαγειρεύοντας τις καθαρισμένες έχουμε ένα πιο απαλό γευστικό αποτέλεσμα.
Αν τις μαγειρέψουμε με κεφάλι και κέλυφος μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να τις καθαρίσουμε αφού μαγειρευτούν.
Όταν καθαρίζουμε τις γαρίδες προσέχουμε να μην αφαιρέσουμε τα αυγά που πιθανόν υπάρχουν έξω το έντερο και μέσα στο κεφάλι. Αυτά έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, είναι σε μορφή ζελέ και έχουν ιδιαίτερη γεύση και αξία. Όταν η γαρίδα μαγειρευτεί τα αυγά παίρνουν ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα.
Για γαρίδες μικρού μεγέθους δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε το έντερο. Ο κύριος λόγος της αφαίρεσης του είναι η πιθανή ύπαρξη κόκκων άμμου που η γαρίδα μπορεί να έχει καταναλώσει καθώς τρέφεται.